Дресиране на спортни гълъби

Дресиране на спортни гълъби
Дресирането на спортни гълъби е труден процес, в който са важни всички детайли.
Един от тях е да бъдат научени да се прибират веднага в гълъбарника.

Професионалистите използват специална платформа наречена „стрела”.
Тя позволява на гълъбите да кацнат и да се приберат един по един така системата за маркиране отчита кой гълъб кога е влязъл.
Час от дресирането е при определен сигнал гълъбите да знаят, че ще бъдат хранени и когато чуят сигнала се втурват веднага в гълъбарника.

Всеки гълъбарин обучава гълъбите си с определен сигнал някой подсвиркват с уста, други слагат храна в кутия и когато я раздрусат шумът рефлектира и гълъбите слизат да бъдат хранени.
Истинските специалисти и професионалисти използват свирки специално направени, които издават звук в определен диапазон, който се чува най-добре от гълъбите така те могат да подават сигнал на гълъбите докато са в небето като работното разстояние е до 400метра.

Преди всяко хранене дресьорът свирва със свирката така всички гълъби са предизвестени, че е време за храна.
Още от малки този сигнал е запомнян от гълъбите и той се превръща в комуникация между тях и дресьора, но се превръща и в команда, която те изпълняват.

Ето едно видео, в което Петко Иванов е показал на гледна своята стрела и как гълъбите се прибират след тренировка.

Съвет: Купете си свирка без топче и всеки път издавайте нейният звук вместо да тракате с кутия или както се казва да подсвирквате като гълъбар. Именно тази реплика идва от тази гълъбарска черта.
Редът и дисциплината при спортните гълъби е важен за това те трябва да бъдат научени без да губят време и сили да влязат веднага в гълъбарника в противен случай вашият гълъб може да бъде добър маратонец, но вместо да финишира в състезанието в последният момент да кацне в градината ви и да си кълве семена, а всичко в състезанието допира до секунди понякога. Трябва ред и дисциплина, които налагате вие.

Виж още от: Galabari.net

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *