ОБЕЗВОДНЯВАНЕТО ПРИ СПОРТНИТЕ ГЪЛЪБИ

ОБЕЗВОДНЯВАНЕТО ПРИ СПОРТНИТЕ ГЪЛЪБИ
Гълъбите нямат потни жлези и съответно не могат да се охлаждат чрез изпотяване. При птиците охлаждането се осъществява чрез изпарение от респираторните въздушни торби.Когато им е горещо птиците започват да пъхтят.Това увеличава въздушния поток през респираторните въздушни торби което увеличава изпарението,водейки до охлаждане.Загубената влага се набавя с пиенето на вода.По този начин се поддържа нормална телесна температура и ниво на хидратация.

Това което знаем е,че при 25 градуса С, лишени от вода само за 24 часа гълъбите се обезводняват на 5% (не 5% от гълъбите а загубили 5% от водата в тялото).Образно казано гълъби обезводнени на 5% са тихи(бавни) и накокошинени и веднага биха пили вода ако им се предостави.Когато са обезводнени на 10% тези симптоми са много по забележими.При 15% обезводняване се наблюдава толкова намалена циркулация на кръвта,че различни органи са недостатъчно кръвоснабдени за да функционират нормално и има смущение в чуствителностa (като замаени са). Над 15% започва да се наблюдава смъртност.

Също знаем,че при 25 градуса С не се наблюдава обезводняване ако на птиците им е предоставена вода.

При състезания проведени в дни с температура над 25 градуса С,можем да приемем,че ако не са пили по пътя гълъбите ще пристигнат в гълъбарника страдащи от някакво ниво на обезводняване.При завръщането жизнените птици ще пият веднага,с цел въстановяване на загубата,и нивата на хидратация бързо се подобряват.

Проблеми се появяват при следните ситуации:

Висока температура – Температури над 25 градуса С налагат голямо количество влага да бъде изпарявана от резпираторните въздушни торби за поддържане на нормална телесна температура,водейки до по-бързо обезводняване ако не се пие вода.

Много ниска и много висока влажност(на въздуха) – Ниската влажност има подобен ефект върху респираторната система като високата температура.Ниската влажност подпомага за бързото изсъхване на въздушните торби,довеждайки до по-бърза загуба на вода.Точно обратно,високата влажност намалява охлаждането чрез изпарение,водейки до хипертермия (висока телесна температура-Colin Walker)

Насрещен вятър – Допълнителното усилие при летене срещу вятъра води до увеличаване на нивото на въглероден двуокис в кръвта което налага ускорено дишане. Това увеличава изпарението от въздушните торби и също предрасполага птиците към обезводняване.

Състезания проведени там където гълъбите не биха открили вода за да пият – Липсата на вода по пътя означава,че птиците нямат възможност да вастановят нивото на вода в тялото ако са обезводнени.

Комбинацията от горещо и сухо време с насрещен вятър и липсата на източници на вода е смъртоносна за гълъбите.По време на усилие и жега,голямо количество вода се губи от тялото чрез изпарение с цел охлаждане,водейки до обезводняване.При понижаване нивото на водата в тялото,изпарение от въздушните торби не може да бъде осъществено.Това означава че гълъба е загубил единствения си метод на охлаждане и започва да прегрява.Когато нивото на обезводняване приближи 15% нормалните метаболични процеси се нарушават и гълъбите стават като замаени(като болни). В такав случай могат да бъдат очаквани огромни загуби.

Струва си да се отбележи,че дори и в хладно време температурата в транспортното средство може бързо да достигне 25 градуса С заради топлината която гълъбите генерират (нормалната телесна температура е 41.7градуса С- Colin Walker ). Това означава,че ако не им е предоставена вода за пиене от започване на опръстеняването до пристигане на точката на пускане и до следващата сутрин,гълъбите вече ще страдат от някакво ниво на обезводняване.От огромна важност е да се предоставя вода за пиене при всяка възможност за да могат гълъбите да бъдат добре хидратирани на старта.

Превод от Английски език

Димитър Палазов

Виж още от: Galabari.net

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *