Пернишки гълъб – специална порода

Пернишки гълъб – специална порода
Специалната порода Пернишки гълъб е регистрирана самостоятелно в Европейската федерация на птицевъдите. В България има над 35 вида гълъби, но не всички са признати на Запад. В дългия списък на европейската птицевъдна асоциация, освен бургаския, айтоския и плевенския е добавен и гълъбът от Перник. Така българските видове в евросписъка са вече осемнайсет.

„Пернишкият гълъб се отличава със самата шарка. Ето крилото, главата, маслинката отгоре – шарката на гълъба, това, че е качулат. Палав гълъб, като перничаните”, обяснява председателят на сдружение на гълъбовъдите „Кракра Пернишки” Стефан Евгениев.

Не само външният вид отличава птицата. Гълъбарят Евлоги Евлогиев притежава над 250 пернати от породата и е награден с медал на изложение в Лайпциг. Разказва, че този вид принадлежи към рядката порода птици, които могат да се премятат във въздуха. Въздушните акробати понякога директно се забиват в керемидите.

„Пернишкият гълъб е това, че се премята без да е пил, а перничанинът се премята когато се напие. Също пернишките гълъби не са толкова умни като бързите гълъби. Тях ги пускат от различни местности, даже от други държави и си идват. Докато пернишките гълъби са малко по-загубени. Перничанинът е същият. Той, като се загуби, отива при комшията. Или при комшийката, по-точно”, обяснява Евлоги Евлогиев.

Той отглежда гълъби от 7-годишен. Обичта му към пернатите животинки го принуждава да ги чува.

Регистрираха нова порода български гълъби. Пернишкият капест гълъб вече е вписан в европейския каталог като стандарт българска порода, съобщи Стефан Евгениев – председател на местното дружество на гълъбовъдите и природолюбителите. Високото признание е било оповестено в Берн на общо събрание на Eвропейската асоциация на птицевъди, гълъбовъди, птици, зайци и морски свинчета, информира БТА.

Пернишката порода заслужи място в европейския птичи елит след шумна премиера на голямо международно изложение в Лайпциг преди година. Гълъбът от миньорския град получи престижното място в класацията заедно с още 4 родни породи, уточни Данко Петков – председател на Съюза на гълъбовъдите и природолюбителите в България. Така признатите от Европа български породи гълъби вече са 19.

Пернишкият капест гълъб се отглежда по поречието на Струма от векове, предимно за полет и игра, обясни Евгениев. Птицата е с обла глава с широко повдигнато чело, широко околоочие, задължително бели крила. Основните му цветове са бял, черен, червен, жълт и сив. Пернишкият гълъб лети високо по 2-3 часа, премята се и пада като топка, пише “Дартс Нюз”.

Заради много добре оформения качул породата е получила широко разпространение като пернишки шарен качулат гълъб. При стандартизирането й в Европа обаче местните гълъбовъди вкарали в официалното наименование диалектната форма „капа“ вместо качул. По този начин решили напълно да идентифицират вида съобразно мястото му на разпространение и развитие.

„В Пернишко го наричаме капест гълъб, затова смятаме, че трябва да получи популярност с това име“, поясни Евгениев. Въпреки че пернишкият гълъб е труден за селекциониране и отглеждане, по породата се работи активно. Тя е подобрена през последните 30 години и е смятана за елитна у нас. Над 2000 капести гълъби се отглеждат в Пернишка област. Първите ласкави отзиви за тях били получени от английски и унгарски ценители. Неотдавна местната порода била оценена високо от международни съдии на семинар в Румъния.

Пернишката структура на гълъбовъдите и природолюбителите обмисля изложба, посветена на кандидатурата на София и Югозападен регион за европейска столица на културата 2019 година. Тогава заедно с капестия гълъб ще бъдат показани и много други птици, за които се грижат птицевъдите в региона.

Виж още от: Galabari.net

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *