Червеношиест перест гълъб

Червеношиест перест гълъб

Червеношиест перест гълъб виж тук! Червеношиестият гълъб (Ptilinopus porphyreus) е друг представител на рода перести гълъби. В света има около 50 различни негови сродници, всеки от които разполага с колоритно оперение и предпочитание към всички видове плодове.

Той е ендемичен вид, който обитава предимно Южна Азия. Може да се види само на островите Бали, Ява и Суматра. Предпочита планинските гори, разположени на височина от 1400 до 2200 метра над морското равнище.

Както всички видове гълъби, червеношиестият е сравнително дребна птица. Достига дължина от 28 см. Мъжките екземпляри са малко по-едри от женските. За сравнение, гълъбите живеещи в градовете достигат дължина 36 см. и тегло 260-380 гр.

Този гълъб лесно се разпознава по яркото оперение. Цветовете преобладаващи по него са  лилаво, тъмно зелено и нюанси на маслиново зелено. Главата му е светло розова, шията тъмно розова – очертана с бяла ивица, а гърдите лилаво-червеникави. Непосредствено под бялата линия има и черна, която е със същата ширина и форма.

Горната част на тялото е в тъмно зелен цвят. Перата на крилата и опашката му се отличават с метален блясък. Коремчето е пепеляво-сиво, а страните и долната част на тялото са маслиново-зелени. Краката са червеникави, а клюнът с жълто-зелен оттенък – по- светъл в горната част.

Този гълъб е много тих. Издава едва-доловим звук, който се чува като «Хо!» и то само в моменти, когато се чувства в безопасност. Затова малко хора са чували гласа на това изключително предпазливо същество.

На островите Бали, Суматра и Ява има толкова гъста зеленина, че е лесно да се изгуби сред нея дори такъв ярък птичи представител, особено когато се опитва да се задържи на дървото, където прекарва почти цялото си време. Тук намира сочни плодове, които са в изобилие по всяко време на годината.

Известно е, че храносмилателният тракт на цветните гълъби е адаптиран за смилане само на такава храна. В червата си те имат специални пръстеновидни мъниста, които помагат за отделяне на костилката от месестата част на плода. Костилките се освобождават заедно с екстрементите. Попаднали в почвата те бързо покълват, като по този начин допринасят за разпространяване на растенията на острова. Очевидно тези необикновени птици имат много важна мисия.

За размножаването им не се знае много. Предполага се, че са моногамни, т.е. остават верни на един партньор през целия си живот. Могат да се размножават през цялата година, но активният сезон е периода на узряване на плодовете, включително и горските. Намирани са техни гнезда на височина 5-6 метра над земята само с 1-2 яйца. Малките се излюпват безпомощни и напълно зависими от своите родители.

 Международната организация за опазване на природата класифицира тези приказни същества към защитените видове.

Виж още от: Galabari.net

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *