Гълъбите съперничат на маймуните в уменията по абстрактно броене

Гълъбите съперничат на маймуните в уменията по абстрактно броене
Гълъбите са прочути с умствената си мощ, но вероятно могат да се мерят с маймуните, когато става дума за аритметика, съобщи “Ню сайънтист”. На три гълъба бил показан компютърен екран с изображения на една, две и три форми и били обучавани да подреждат формите по възходящ ред. За да получат награда от пшеничени зърна, гълъбите се научили да кълват формите в правилна последователност.

Нещо повече, после гълъбите се научили да изпълняват същата задача с двойки изображения, съдържащи между 1 и 9 обекта.

Две маймуни резус бяха първите нечовешки същества, които изпълниха тази задача по време на експеримент през 1998 година. Гълъбите пък са първите непримати, които се справиха с нея. “Показахме, че те могат да приложат наученото за малък набор от бройки (от 1 до 3) към брой, с който не са работили преди това – каза ръководещият изследовател Деймиън Скарф от Нова Зеландия. – Научаването и прилагането на абстрактните бройни правила е уникално умение на приматите.”

“Представянето на гълъбите не се отличава с нищо от това на маймуните резус – каза ученият, – приспособленията, необходими за числова компетентност, са налице в мозъка на гълъба – мозък толкова различен по структура от нашия собствен.”

“Данни от гръбначни, които не са бозайници, като гълъбите в случая, са особено ценни за изследването на еволюционната история на познавателните процеси” – коментира Роза Ругани от университета в Тренто, Италия, която през 2010 година показа, че кокошките могат да броят от ляво на дясно.

Виж още от: Galabari.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *