Защо гълъбите се губят в Ню Йорк

Защо гълъбите се губят в Ню Йорк
Защо щатът Ню Йорк е единственото място в света, в което гълъбите губят перфектната си ориентация и не могат да открият обратния път?

Отговор на т.нар. загадка за “Бермудския триъгълник на гълъба” дава научното списание “Журнал за експериментална биология”, цитирано от Би Би Си.

Изследователите посветили години на наблюдение на птиците, които – в точно определен район на щата Ню Йорк – губят естествените си навигаторски способности и не могат да открият пътя си до дома. Учените твърдят, че гълъбите използват за ориентация нискочестотни звуци и на точно това място не могат да чуят бученето им. Според д-р Джонатан Хангстръм птиците си съставят нещо като акустична карта от заобикалящите ги обекти.

Според други учени обаче теорията има слабости и още не е ясно на какво се дължи перфектната навигация на гълъбите.

Загадката с изчезващите гълъби започнала през 1960 година. Професорът от университета “Корнел” Бил Кийтън изучавал поведението на птиците, за да си обясни как успяват да намерят обратния път дори от места, които никога не са посещавали преди. Професорът пуснал гълъби на различни точки в щата Ню Йорк. С изненада установил, че пуснатите на Джърси хил пернати (близо до град Итака) винаги се губели и вместо да поемат обратно към първоначалната си точка, те се реели без посока.

Това се случвало многократно, като имало само едно изключение – през август 1969 г., когато гълъбите успели да намерят верния път от “Бермудския триъгълник” до гълъбарника.

“Птиците използват за навигация принципа на компаса и картата. За компас обикновено им служи позицията на Слънцето или магнитното поле на Земята. Но картата бе загадка от десетилетия. Открих, че всъщност звукът им служи за карта”, казва д-р Хангстръм.

Инфразвукът с малка честота, който следват, се влияе от атмосферните условия, обяснява ученият. В района на Джърси хил структурата на температурата и вятъра в атмосферата са такива, че звукът се “огъва” и така птиците не могат да го чуят и се губят, смята той.

На 13 август 1969 г., когато е единственото изключение от “загадката с Бермудския триъгълник за гълъбите”, вероятно е имало температурна инверсия или вертикален вятър’, добавя още изследователят.

Виж още от: Galabari.net

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *