Как се отглеждат спортни гълъби

Как се отглеждат спортни гълъби
Важни стъпки при отглеждането на спортни гълъби..
Спортните пощенски гълъби могат да достигнат възраст до 15 – 20 години, но за да достигнат тази възраст трябва да се полагат правилни грижи за тях. При първоначално стартиране на отглеждането на спортни гълъби задължително, те трябва да бъдат поставени в специално карантинно отделение, където да останат под наблюдение за минимален период от 20 дена, като препоръчителният за карантина е 30 дена. Опитни гълъбовъди препоръчват ново закупените спортни гълъби да не са повече от 30 гълъба наведнъж, за да може да се полагат правилни грижи за тях. Новите спортни гълъби трябва да се настанят в удобен за тях гълъбарник с размери 4 на 3 метра, а височината не трябва да надвишава 2,5 метра.

Идеалната температура за отглеждане на спортни гълъби е около 20 градуса. Като по-високата температура в гълъбарника не е желателна, защото води до активното развитие на много болести по гълъбите и паразити. За да имате максимално здрави спортни гълъби е задължително използването на подова настилка, решетъчна скара, за предпочитане е скарата да е дървена, която може да се маха лесно за да се почиства редовно, ако нямате възможност за скара можете да сложите суха слама и да поръсите с трици, дървени стърготини, кочани от царевица, торф или едър пясък, като дебелината на постелята трябва да минимум 5 сантиметра. Това е от изключително важно значение и не трябва в никакъв случай да се пренебрегва, защото развъждането, тренирането или отглеждането на спортните пощенски гълъби върху под който е без покритие, води до разпространението на различни болести по гълъбите и в някои случай води до изкривяване на пръстите на краката.
Дневната дажба храна за спортен гълъб се изчислява по телесното тегло на гълъба.

Ако спортния гълъб тежи 200 – 300 грама, то тогава храната, която трябва да получи е 20 – 30 грама специална комбинирана храна за спортни гълъби, а при спортни гълъби, които са 300 до 400 грама, храната се увеличава от 30 до 40 грама, на ден. Много полезно е да се дават различни зеленчуци, билки, плодове, много добре нарязани червено цвекло, ябълки, моркови, зелеви листа, листа от целина, глава целина, марули и т.н. Това се прави да се осигурят нужните витамини за спортните гълъби, в гълъбарника трябва да има и достатъчно тебешир, хидратна вар, глина, черупки от яйца, пясък, грит за да се осигурят нуждите от калций.

Добре е във водата да се добавя от време на време малко количество йодирана готварска сол, ако водата е прекалено солена, гълъбите могат да се отровят със сол. Борбата с болестите по гълъбите предимно се води със системно почистване и дезинфекциране на всичко в помещението на гълъбите и се прави най-малко 1 път в месеца!
Нормална дезинфекция предпазваща гълъбите от болести

Поилките на гълъбите се измиват с 4% разтвор на хлебна сода изплакват се много добре с вода и се оставят да изсъхнат напълно, като това се прави минимум един път в седмицата.

Хранилките се почистват много добре след това се измиват също с 4% разтвор на хлебна сода изплакват се, обилно се подсушават и се оставят да изсъхнат напълно прави се веднъж в седмицата.
Специална дезинфекция предпазваща гълъбите от болести

Веднъж на всеки 15 дена дезинфекцирайте гълъбарника, поилките, хранилки и всички консумативи за гълъбите Ви със специални дезинфекционни препарати, които са бързо действащи и обхващат по-широк спектър на унищожаване.
Болести по гълъбите

Ако е нужно лечение на спортните гълъби, трябва и да давате лекарствени медикаменти или витамини за гълъби, добре е те да се добавят в първото хранене сутрин в храната им или директно във водата за пиене.
Антибиотици за гълъби

Не се препоръчват и трябва да се избягват много силните антибиотици, които по предписание и дозировка са в особено големи дози.

Помнете, че спортните гълъби могат да бъдат носители на инфекциозни болести, които са много опасни за хората.
Болести пренасяни от гълъбите опасни за хората
Какви болести пренасят гълъбите:

туберкулоза
енцефалит
туларемия
орнитоза
салмонела

Има и много други опасни болести пренасяни от гълъби.
Затова никога не трябва да се пренебрегва хигиената в гълъбарника и консумативите в него.

Това са много важни насоки за здравето на спортните гълъби за тяхното правилно отглеждане и хранене, за болестите в гълъбарника и за правилната профилактика и дезинфекциране.

Виж още от: Galabari.net

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *