Спортни гълъба през горещите дни

Спортни гълъба през горещите дни
Спортни гълъби през горещите дни на лятото сериозно се обезводняват и прегряват и имат големи загуби на вода в организма. Има очевидци как спортни гълъби направо се гмуркат буквално във водоеми и язовири – от високото виждат вода и дехидратираните им тела им подсказват, че искат вода на всяка цена.

При обезводняване във високи степени те не могат да летят нормално и двигателните им способности са силно намалени. Спортните гълъби нямат нито една потна жлеза и тяхното охлаждане става единствено през респираторната им система, а тя е затворена именно заради това спортните гълъби си отварят човката и така те се охлаждат. Спортните гълъби вдишват горещ въздух между седем и десет пъти в секунда така тялото им се обезводнява.

През някой летни месеци влажността на въздуха е около 30%, което кара допълнително гълъбите да извадят краката си по време на полет извън перушината така допълнително се охлажда и намаляват загубите на вода в организма си. Но това е лошо за гълъбът в състезание, защото нарушената аеродинамика намалява скоростта от там идват и лошите резултати в класираните. Времето и горещите дни влияят върху резултатите и това го знаят старите гълъбовъди.

При по горещо време особено на по-големи дистанции гълъбът намалява скоростта, защото големите и бързи махове на крилата водят до повишаване на скоростта, но и до повишаване на температурата, а от там и на прегряване.

Спортните гълъби се нагаждат към топлото време, но на температури около 26-28 градуса по горещите дни водят до проблем. Проблеми могат да възникнат и от замърсени водоеми например по повърхността на водата когато има нефтопроизводни така гълъбът се отклонява от маршрута си за да търси вода и когато попадне така следват проблеми и натравяне. През месеците Юли и Август когато температурата е над 35 градуса не е препоръчителни да се пускат и тренират спортните гълъби. Спортните гълъби през горещите дни най-добре е да са в гълъбарника.

Автор:Стефан Пройнов

Виж още от: Galabari.net

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *