С какво са полезни бобовите растения за спортните гълъби

С какво са полезни бобовите растения за спортните гълъби

С какво са полезни бобовите растения за спортните гълъби…

Бобовите растения са с най-много протеини. Също така те по-лесно се смилат в сравнение със зърнени култури. Бобовите растения също са с ниско съдържание на мазнини, с изключение на соята.

Поради високия си процент мазнини, соята трябва да се разглежда като зърно, богато на мазнини. От друга страна, бобовите растения са богати на протеини. Бобовите растения съдържат повече калций и фосфор в сравнение със зърнените култури, но обикновено са с ниско съдържание на витамини. Бобовите растения понякога съдържат гъгрици, които могат да изядат семената. Най-добрият начин да проверите това е чрез поставяне на семената в кофа с вода. Семената, които се издигат на повърхността, са засегнати от гъгрици, добрите стоят под водата. Гълъбите харесват бобовите растения повече отколкото зърнените култури, особено след тежък ден на състезания. Те подобряват възстановяването и  са добър начин да проверите дали вашите гълъби са готови да бъдат опръстенени и поставени в клетките за транспорт. Гълъбът трябва да има пълен стомах преди трудно състезание, което означава, че трябва да ядат бобови зърна преди състезание.

Грах

Жълт грах

Жълт грах

Зелен грах

Зелен грах

Всички видове грах имат подобна хранителна стойност.
По време на състезателния сезон те могат да представляват до 20% от храната на гълъбите. Те са много здравословни, но зеленият грах е най-добрият избор, той съдържа много витамини, особено B и E, и много каротин, който е важен източник на витамин А. Зеленият грах е най-любимият за нашите гълъби и е по-популярен от бобовите зърна. През състезателният сезон можете да дадете 20% грах, а през зимата трябва да им давате около 10%.

Боб

Бакла

Бакла

Фасулът има същата хранителна стойност като грахът, но гълъбите не го харесват колкото грахът. Цветът на баклата не трябва да е прекалено тъмен – това означава, че вече е твърде стар. 20% е добър процент за гълъбите на дълги разстояния, състезателите на спринтови дистанции трябва да получават само около 10%. Зърната са особено полезни за гълъбите при разплод. Фасулът ще ги стимулира да се размножават, точно както всеки продукт, който е богат на протеини. Фасулът е доста лесен за храносмилане и е богат на варовик и фосфорната киселина, която поддържа растежа на скелета.

Фий

Фий
Фий е отлична храна за гълъби, дори по-добра от грах или бакла. Той е също толкова ценен за гълъбите, колкото овеса е за коне. Той дава много енергия на състезателните гълъби, но трябва да бъдете внимателни с него, тъй като той може да даде и чувство на парене, ако е в по-големи количества. Също е доста скъп и бързо се изяжда. Само така нареченият птичи фий е полезен за гълъбите, други видове съдържат вещество, което образува циановодород. Грахът или бобът са за предпочитане, вместо него. Не трябва да използвате повече от 5% в храната на състезателните гълъби.

Виж още от: Galabari.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *