ТЕМПЕРАТУРАТА ПРИ СПОРТНИТЕ ГЪЛЪБИ

ТЕМПЕРАТУРАТА ПРИ СПОРТНИТЕ ГЪЛЪБИ
ТЕМПЕРАТУРАТА ПРИ СПОРТНИТЕ ГЪЛЪБИ

Високата температура причинява прегряване и загуби на вода, което от своя страна води до жестоко обезводняване. Прегряване – защото птиците нямат потни жлези и се охлаждат основно чрез респираторната си система като единствено място за изпарение (виждали сте как гълъбите отварят човка, когато им е топло, това обаче доста нарушава аеродинамиката и води до намаля не на скоростта). Обезводняване – защото въпреки че изпарение се извършва само от респираторната система, при многократните вдишвания и издишвания (забележете -7-8 до 10 пъти в секунда, да в секунда не е печатна грешка,откритие на професор Ken Dial University of Montana USA), загубите на вода са огромни. Понякога през Юли и Август влажността на въздуха пада до 30% дори 20% (определено не по крайбрежието а по-навътре в страната където е и по-горещо), което е изключително малко в сравнение с идеалните 60% влажност.

Друг способ за намаляне на телесната температура е изваждането на краката навън от оперението с цел охлаждане (въпреки, че с това не се губи вода аеродинамиката се нарушава значително).

Друга съществена причина за намаляне на скоростта при топло време е отделянето на топлина при изгарянето на калории в следствие на мускулната работа. С цел поддържане на по-ниска телесна температура птиците се стремят към летене с използване на по-малко мускулна работа което също води до ниска скорост.

Лошото е, че при екстремни температури споменатите по-горе способи не са достатъчно ефективни и гълъбите ни са принудени да спират (с цел понижаване на телесната температура или да търсят вода, всички сме виждали гълъби да се прибират с кални крака).

Именно заради това на 29 юли 2007 (буквално часове след полет от Ботокани на 685 км) се обадих в Австралия на Dr.Colin Walker, автор на “Pigeon Health & Management”, победител в много състезания на 500-600-700 мили. Основният ми въпрос към него беше при каква температура се провеждат тези полети, при които те имат гълъби на деня, дори от 700 мили. Определено бях изумен след като ми каза 25-30 градуса, но задължително под 30. Въпреки изумлението ми успях да го попитам какво мисли за 34-35 градуса, каза че не биха ги пуснали. Каза също, че жегата е причината за тежките полети с големи загуби.

Абсолютно същото е и мнението на Dr.Wim Peters от Южна Африка, автор на ”Born to Win” и “Fit to Win”, високата температура е причина за прегряване и обезводняване, а след това гълъбите са принудени да спрат, като много от тях не успяват да се върнат.

Може би, си задавате въпроса защо Австралия и Южна Африка, защо не ветеринари спортуващи гълъби в Европа, като например Dr.Raf Herbots и Dr.Carlo Gyselbrecht, не защото е трудно, дори е по-лесно, но те просто нямат такъв опит при екстремни температури.

Температура бе причина няколко месеца по-късно да разговарям с mr.De Geest, отговорен за провеждането на Барселона интернационално. Въпреки едночасовия ни разговор единственото, което наистина ме интересуваше бе температурата, при която се провежда най-престижното състезание. Наистина бях изненадан, като разбрах, че в деня на полета през 2006 и през 2007 температурата във Франция е била под 30 градуса по което и да е време на деня (Барселона-2008 се проведе няколко месеца след разговора ни).

Въпреки разговорите с mr.De Geest и Dr.Colin Walker исках да бъда сто процента сигурен, (дали грешим изпращайки гълъбите си на състезания когато е прекалено топло) и пишейки всичко това реших да потърся още факти. На 07 Юли 2006 максималната температура е 24 градуса, 79% влажност, на 06 Юли 2007 максималната температура е 22 градуса, 67% влажност, на 04 Юли 2008 максималната температура е 23 градуса, 62% влажност на въздуха в Париж в дните на провеждане на Барселона интернационален за последните три години. Подобни са и цифрите от предходните няколко години, но едва ли има нужда да бъдат публикувани. За сравнение, на 13 Юли 2008 г. максималната температура е 32 градуса, 38% влажност, на 29 Юли 2007 г. максималната температура е 38 градуса, 34% влажност на въздуха в Букурещ. Дадена е максималната температура и средната влажност, минималната влажност е още по-ниска, знаете до какво води това.

След всичко това получих отговор на въпроса дали гълъбите ми са болни при положение, че имам само два на деня и то на петнайсетия час, като обикновено на този полет имам гълъби до десетия час (става въпрос за полет от Ботокани 685 км. на 29 Юли 2007). До преди този полет мислех, че птиците са в състояние да се адаптират към топлото време, може би да, но до колко топло? Те определено се справят с температури от порядъка на 27-28 градуса, но при над 30 играта загрубява, а 34-35 са катастрофални. Замислете се, виждат ли се птици летящи наоколо при 30 градуса по обяд Юли и Август, било те врабчета, врани, гугутки, улични гълъби или каквито и да е. Те дори не бързат за никъде и летят доста къси дистанции, летейки наоколо.

Виж още от: Galabari.net

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *