Описание на старозагорски бял високолетач

Описание на старозагорски бял високолетач
Разширено описание на старозагорски бял високолетач

ГЛАВА – средно нежна до нежна при женските екземпляри. При тази порода гълъбите са с изразено плоско теме (чукната глава). Темето образува подчертан ъгъл с челото и врата. Главата е симетрична спрямо тялото, без издатини. (орлова глава). Без качул.
КЛЮН – широк в основата който изтънява към върха, среден до дълъг, с леко извит връх. Цвета е бял с розов оттенък.

НОЗДРИ – средни с бял до розов цвят и грапавина, която се увеличава с възрастта (напрашени в бяло). По-силно изразени при мъжките екземпляри
ОЧИ и ОКОЛООЧНИ КРЪГОВЕ – Очите са средни по големина, тъмни с мек кафяв отенък. Околоочните кръгове са с фина и нежна текстура, която с възрастта може да загрубее, с цвета на кожата.

ВРАТ – леко удължен, с нежна извивка, без трептене, преминаващ в широки гърди и равен гръб.
КРИЛА – носени под опашката, с правилно подредени и прилепнали пера по капаците, стегнати, сравнително дълги и широки – дължината е приблизително равна с опашката. Желателно е да не опират в земята. Върховете им не трябва да се кръстосват. При отделни птици се наблюдават така наречените „кавръми“, това са малки перца във формата на фунийки.

ОПАШКА – дълга, плоска с добре застъпени пера, равна или малко по-широка от гърдите (не е желателно много широка опашка) с от 14 до 22 пера. Равна с линията на гърба или леко повдигната нагоре. Не се допуска увиснала опашка с разхлабена капула. При отделни птици опашката е четалеста (раздвоена по средата).

КРАКА – средно високи, без оперение. Цвета е във всичките нюанси на червеното (червено-оранжево, розово, жълто). Пръстите завършват с бели нокти.
СТОЙКА/НОСИЯ – хоризонтална до леко повдигната в гърдите особено при възбудено състояние ( когато мъжкия гълъб ухажва женската).

Виж още от: Galabari.net

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *