Салмонелозата при гълъбите

Салмонелозата при гълъбите
Салмонелозата при гълъбите е много често срещано заболяване, тази болест поразява гълъбите и нанася големи щети. Салмонелозата е болест, която е много разпространена в целия свят, като засяга дивите птици живеещи в природата, също и всички видове домашни птици, а не само домашните гълъби. Болестта салмонелоза е силно заразна бактериална болест причината са бактериите салмонели Salmonella typhimurium var Copenhagen и се определят като гълъбов тип бактерии.

При благоприятна среда и условия, бактерията салмонела оцелява и остава заразна в гълъбарника или околната среда, където живеят дивите птици за много дълъг период от време, който може да достигне и една година.
Салмонелозата при гълъбите е силно заразно инфекциозно бактериално заболяване, което при спортните гълъби е с най-висока смъртност.

Най-податливи са ново излюпените гълъбчета и подрастващите, като често се случва да се излюпят от яйцата заразени с болестта. Разбира се разболяват и възрастните гълъби. Салмонелозата се разпространява бързо и замърсява и заразява околната среда.
Как се разпространява болестта и бактериите салмонели:
• вдишване на частици прах, съдържащи патогени (патогенния организъм е този, който причинява заболяването)
• чрез силно замърсена храна (която е била заразена от гризачи плъхове и мишки)
• замърсена вода и храна, поилки и хранилки
• при чифтосване на гълъбите
• предаване от гълъба директно в яйцето
• храненето на малките пиленца със заразена каша (птиче мляко)
Хронични носители:
• гълъби, които са прекарали или са заразени със салмонелозна инфекция, това са гълъби които на вид са здрави, но са носители на болестта и отделят салмонели, не постоянно, а на определени интервали, което представлява огромен риск за другите гълъби от гълъбарника и най-вече за новото поколение гълъби.
• силно замърсените клетки и гнезда с фекалии са едни от най-опасните огнища за салмонелоза при гълъбите
• недостатъчно количество вода за пиене и хранене на гълъбите с непълноценна храна
Салмонелозата при гълъбите протича в две фази:
• много остра форма
• хронична форма
Остра форма на салмонелоза при гълъбите
При острата форма на болестта, която предимно засяга младите и малките гълъбчета се наблюдават много меки зеленикави изпражнения, които може и да са слузести с много остра, лоша миризма. Като при младите гълъбчета се наблюдава голямо забавяне в растежа им, силно изтощение и понякога се стига и до смъртни случаи. Не обаче е такъв случая със заразените със салмонелоза ембриони, те много често умират още в самото яйце или в първите няколко дена след тяхното излюпване.
Младите гълъби отказват напълно храна и не се хранят. Загубват интереса си и способността си за летене. Гълъбите видимо имат увеличено желание за вода и са постоянно жадни. Перата им са настръхнали. Такива млади гълъбчета умират на възраст от 50 до 70 дена.

Хронична салмонелоза при гълъбите
Хроничната форма на салмонелозата засяга предимно възрастните спортни гълъби. В следствие на възпаления се получават и подуване на ставите на крилата и на краката, гълъбите изпитват големи болки, не могат да летят и започват да куцат. Нарушава се баланса и равновесието на гълъбите, също така се наблюдава и извиване на шията.
Болестта салмонелоза при възрастните гълъби може да протече в две основни форми:
• чревна форма
• нервна форма
Чревната форма на салмонелоза при гълъбите
Чревната форма при спортните гълъби се проявява хронично и остро. Гълъбите започват да имат дълготрайна диария с воднисто зеленикави изпражнения, които са премесени с кръв и слуз. Перушината на гълъба, която се намира около клоаката е мокра и силно замърсена. Гълъбите не могат да летят и много трудно се движат, като това е в следствие на поражения от бактериите салмонели по ставите на крилата и крайниците. Мускулатурата на крилата на спортните гълъби в начален стадии на болестта е твърда, а след това отслабва и се отпуска. Подкожно в областта на ставите се образуват възли, които са с големината на грахово зърно. Наблюдават се много чести спазми и потрепервания на крайниците на гълъбите.
Нервна форма на салмонелоза при гълъбите
Нервната форма на салмонелозата при гълъбите ясно се изразява със силно треперене на мускулатурата им и най-често се появява след продължително боледуване. На по-късен етап от болестта гълъбите стават не активни и не жизнени, като започват да лежат на едната си страна, като стоят с опъната шия.
Салмонелозата при гълъбите е с много висока смъртност, която в някои случаи може да стигне и до 90%, когато е в най-острата си форма.
Заболяването салмонелозата при гълъбите се идентифицира, като се направи лабораторно бактериологично изследване от фекалии или проби от органи на починали гълъби. От резултатите на изследването се изготвя антибиограма – които са резултат от лабораторните изследвания за чувствителността на изолиран бактериален щам към различни групи антибиотици. Така индивидуално се установява най-доброто лекарствено средство за третиране за болестта.
Лабораторните изследвания се правят, защото с много подобни симптоми са и заболяванията като орнитоза, кокцидиоза и паромиксовироза.

Салмонела при гълъбите лечение
Салмонела лечение с антибиотици.
Болните спортни гълъби се лекуват посредством антибиотици, които трябва да бъдат давани в храната и водата. Антибиотичното лечение, само намалява смъртността при гълъбите, но не може да я ликвидира напълно и винаги остават гълъби, които са заразоносители.
С какви антибиотици се лекува салмонелозата
Използваните антибиотици за лечение на гълъбите са:
• Хлортетрациклин
• Тетрациклин
• Окситетрациклин
Също така се постига и много добър резултат при лечението на салмонелозата с Фурализодон, този препарат е много ефективен, когато салмонелозата е в остра чревна форма – препарата Фурализодон се дава единствено във водата на гълъбите, а не в храната им!
При появяването на първите признаци на салмонелозното заболяване на всички гълъби се провежда лечение с Хлорампфеникол. Лечението в някои случаи, ако е необходимо трябва да се промени третирането с медикамента и да се проведе лечение с Ампицилин в зависимост от резултатите от бактериологичното изследване и от наличната антибиопрограма.
Болните гълъби, които са в много тежко състояние трябва да са отделени преди да започне самото третиране, тъй като това са гълъбите, които има много слаба вероятност да бъдат успешно излекувани.
Добър резултат за борба с болестта салмонелоза при гълъбите и много добър лечебен ефект се получава с директно инжектиране на 50 милиграма стрептомицин като тази доза трябва да се разтвори в 0.5 милилитра медицинска дестилирана вода. Така приготвена, дозата се инжектира директно в гръдната мускулатура на гълъба, като лечението е от три последователни дена един след друг и не трябва да се прескачат или пропускат дни, тъй като лечението няма да е ефективно.

За да се проверят резултатите от проведеното лечение, отново се прави бактериологично изследване на фекалии на гълъбите, след 14 дневен период след приключване на самото лечение. Като бактериологичното изследване се прави още два пъти през интервала от 21 дена.
При засягане на ставите на гълъбите се прави туширане на засегнатите места с йодна тинктура и издърпването на течността от засегнатите места посредством спринцовка и игла, след изтеглянето на течността в ставната капсула, директно се инжектира от 100 до 300 милиграма стрептомицин, разтворен в 0,1 до 0.3 милилитра медицинска дестилирана вода. Като това третиране се повтаря пак след 2 дена. Болните гълъби требва да се отделят от основното ято.
Салмонелните бактерии имат много слаба устойчивост на дезинфекционни препарати като:
• 1% разтвор с формалин ги унищожава за от 1 до 2 минути
• 5% разтвор с хлорна вар ги унищожава за от 2 до 3 минути
• 20% гасена вар ги унищожава за от 20 до 30 минути
Като профилактични действия за предпазване от Салмонелоза по гълъбите се препоръчват следните профилактични процедури.
Ежемесечно се прави дезинфекция с вирузан, хлорна вар, формалин и други дезинфекционни препарати на:
• Помещенията на гълъбарника
• Клетките на гълъбите
• Хранилките
• Поилките
• Включително и всяка една принадлежност, която ползвате в гълъбарника
Борба с гризачи и диви птици принасящи салмонела
• Да не се допускат плъхове и мишки в гълъбарника, понеже те са едни от основните разпространители на Салмонелозата
• храната на спортните гълъби да се съхранява на сухо и проветриво място, за да нямат достъп други птици (врабчета, диви гълъби и други) или гризачи (плъхове или мишки и други).
Дезинфекционни препарати във водата против салмонела
• ежемесечно във водата на гълъбите да се поставя дезинфекционен разтвор
• 5% разтвор от риванол
• 1% разтвор от калиев перманганат
Да се слагат под карантина за най-малко от 20 дена изолирани в отделни клетки
• Нови гълъби
• Гълъби от изложби
Да се следи състоянието на гълъбите пристигнали от състезание!
Ваксина за салмонела при гълъбите
Като най-добър и ефикасен начин да се предпазят гълъбите срещу коварната Салмонелоза си остават ваксини за салмонела и навременната ваксинация. Всички абсолютно здрави спортни гълъби могат да се ваксинират. В никакъв случай не са подлагат на ваксинация клинично болни, много изтощени или физически слаби спортни гълъби. Не се ваксинират и спортни гълъби, които са прекарали болестта Салмонелоза и са хронични носители на бактериите салмонели.

Поставянето на ваксина за салмонела при гълъбите става с пистолет за ваксиниране на гълъби, по-известен като ваксинатор за гълъби.
Ваксини за гълъби цени
Цените на ваксина за салмонела – 50 дози на цена от 50 лева
Предлагат се още:
• комбинирана ваксина за гълъби
• румънска ваксина за гълъби
• чевита ваксини

Виж още от: Galabari.net

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *